
SPREKERS
PETER SLOTERDIJK
Schrijvend filosoof en filosoferend schrijver. Bemind én omstreden.
Peter Sloterdijk werd in 1983 op slag wereldberoemd met zijn originele en briljante Kritiek van de cynische rede. Sindsdien schreef hij een indrukwekkend oeuvre bijeen, waarin hij niet alleen graag en vaak de controverse opzoekt, maar vooral een vlijmscherp portret van de huidige tijd schetst en de grote filosofische problemen vertaalt naar de huidige tijd.
Centraal in zijn werk staat de vraag hoe de mens, bevrijd van de grote metafysische ideeën en dogma's, zich verhoudt tot de moderne wereld en hoe hij zichzelf vorm dient te geven.
Peter Sloterdijk (°1947, Karlsruhe) is de zoon van een Nederlandse vader en Duitse moeder. Hij studeerde wijsbegeerte, germanistiek en geschiedenis in München. Sloterdijk is emeritus hoogleraar Filosofie en esthetiek en was rector van de Staatliche Hochschule für Gestaltung te Karlsruhe.
IGNAAS DEVISCH
Specialist filosofische en ethische vraagstukken in de gezondheidszorg.
Devisch groeide de laatste jaren uit tot een van de bekendste publieke filosofen van Vlaanderen. In zijn boeken gaat hij in tegen de waan van de dag: een aanklacht tegen de medicalisering van onze samenleving (Ziek van Gezondheid), een pleidooi voor meer Rusteloosheid, of een waarschuwing dat empathie de wereld niet vooruit helpt (Het empathisch teveel). Met zijn laatste boek Vuur wil hij het denken over vuur opnieuw aan de orde stellen en zoekt hij gaandeweg een antwoord op de vraag hoe we onze welvaart en vrijheid in stand kunnen houden zonder onszelf en de wereld te vernietigen.
Ignaas Devisch (°1970, Brugge) doceert ethiek, filosofie en medische filosofie aan de Universiteit Gent. Hij verschijnt regelmatig in dagbladen en op tv als commentator, opiniemaker en expert in medische- en bio-ethische kwesties. Sinds 2021 staat Devisch aan het hoofd van denktank Itinera.
BRANKO MILANOVIĆ
Servisch-Amerikaanse econoom. Grondlegger van de studie naar welvaartsongelijkheid.
Milanović is een van de meest besproken economen van dit moment en is vooral bekend om zijn werk over inkomensverdeling en ongelijkheid. Daarover schreef hij onder meer Global Inequality en The Haves and the Have Nots. Zijn meest recente boek over ons economisch systeem en de toekomst ervan is Capitalism, Alone.
Branko Milanović (°1953, Belgrado) promoveerde in 1987 aan de Universiteit van Belgrado op een proefschrift over economische ongelijkheid in Joegoslavië. Momenteel is Milanović hoogleraar aan de City University of New York. Hij is onder andere verbonden geweest aan de Wereldbank, John Hopkins University en het Carnegie Endowment for International Peace in Washington.
LISA WHITING
Beleidsonderzoeker op het gebied van sociale ongelijkheid. Schrijft over de verborgen ideeën van vrouwelijke filosofes.
Whiting probeert als beleidsmaker bij het Department for Levelling Up, Housing and Communities mee te wegen op het huisvestigingsbeleid in het Verenigd Koninkrijk. Aan de zijlijn schreef ze in 2020 samen met Rebecca Buxton de bundel The Philosopher Queens.
Lisa Whiting genoot een opleiding filosofie aan de Universiteit van Durham, gevolgd door een Master Government, Policy and Politics aan Birkbeck, Universiteit van Londen.
REBECCA BUXTON
Bestudeert politieke theorie en migratie. Schrijft over de verborgen ideeën van vrouwelijke filosofes.
Buxton doceert aan de Universiteit van Cambridge en doet onderzoek naar politieke filosofie en migratie. Samen met Lisa Whiting schreef ze in 2020 de bundel The Philosopher Queens, een ode aan vrouwelijke filosofes vroeger en nu.
Rebecca Buxton voltooide in 2016 haar bachelor filosofie aan King's College in Londen, gevolgd door een Master in Refugee and Forced Migration Studies in 2017 en een doctoraat aan de Universiteit van Oxford. Ze werkte een tijd als parlementair onderzoeker in het Britse Lagerhuis en doceerde politieke filosofie aan St Anne's College, Oxford.
EVELINE GROOT
Filosoof, onderzoeker, docent en moderator. Grote voorliefde voor vergeten vrouwenstemmen in de filosofie.
Groot verricht enerzijds onderzoek naar vrouwelijke filosofes in de academische wereld. Daarbuiten probeert ze filosofische theorieën zo toegankelijk mogelijk te maken voor een breed publiek.
Eveline Groot (°1989, Amsterdam) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en de University of Edingburgh. Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam schrijft ze momenteel een proefschrift rond Germaine de Staël (1766 –1817), waarbij ze zich richt op haar ideeën over de menselijke natuur, moraliteit en politiek. Daarnaast enthousiasmeert Groot scholieren en studenten voor wetenschappelijk onderzoek bij Faces Of Science en was ze een tijdje de landelijke coördinator van Maand van de Filosofie. Ze ontwikkelt heel wat concepten voor seminars en workshops en modereert.
JORIS LUYENDIJK
Nederlands journalist, schrijver en antropoloog. Vinkt alle zeven privileges met kans op een succesvol leven af.
Luyendijk werkt al twintig jaar in de journalistiek. Hij schreef over het Midden-Oosten, de financiële sector en over populisme. Dit deed hij onder andere voor De Volkskrant, NRC Handelsblad en The Guardian. Luyendijk werd bekend als verslaggever vanuit diverse standplaatsen in het Midden-Oosten.
In 2022 publiceerde Luyendijk het boek De zeven vinkjes, over zeven kenmerken die maken dat mensen succes kennen in het leven en tot de dominante groep gaan behoren. In 2015 verwierf hij internationale bekendheid met Het kan niet waar zijn: onder bankiers – een verslag van zijn onderzoek naar de financiële sector in Londen.
Joris Luyendijk (°1971, Amsterdam) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam politicologie, geschiedenis, Arabische en religieuze antropologie in Amsterdam, Kansas en Caïro.
ZARA KAY
Ex-moslim. Mens-en vrouwenrechtenactiviste.
Kay is oprichtster van Faithless Hijabi, een organisatie die werkt met ex-moslims, voornamelijk vrouwen, en eerwraak als gevolg van anders denken bestrijdt. De organisatie biedt psychologische ondersteuning aan, terwijl ze ook werkt aan evacuatieprocedures voor ex-moslims die gevaar lopen. Dat ging niet zonder slag of stoot, ze werd zonder duidelijke reden gearresteerd in Tanzania en moest haar activisme en atheïsme verdedigen.
Zara Kay (°1992, Dar es Salaam) groeide op in Tanzania in een conservatieve hechte Shia moslimgemeenschap die bekend staat als de Khoja Shia Ithnasheri Jamaat. Zara verhuisde op zestienjarige leeftijd van Tanzania naar Maleisië en vervolgens naar Australië voor haar opleiding, waar ze in een omgeving terechtkwam die haar wereldbeeld verruimde en aan de wieg stond van haar pleidooi voor LGBT-rechten in moslimgemeenschappen en tegen wetten inzake godslastering en geloofsafval. Kay woont nu in Zweden.
MARYAM NAMAZIE
Iraans mensenrechtenactiviste.
Namazie voert al tientallen jaren campagne, onder meer voor vrouwen- en vluchtelingenrechten en het recht op geloofsafvalligheid en godslastering. Ze kant zich tegen islamisme en radicaal-rechts. Namazie is woordvoerster van One Law for All en de Council of Ex-Muslims of Britain, die islamitische geloofsverlaters vertegenwoordigt.
Het islamitische regime van Iran heeft Namazie "immoreel, een hoer en corrupt" genoemd; TedX heeft haar "verontrustend en verwerpelijk" genoemd.
Gedurende decennia van activisme, produceerde en presenteerde ze een wekelijks in Iran uitgezonden tv-programma Bread and Roses, was zij uitvoerend producent van Women Leaving Islam, publiceerde zij The Woman's Quran, organiseerde ze de grootste bijeenkomsten van ex-moslims in de geschiedenis en leidde zij topless protesten op de Pride.
Maryam Namazie (°1966, Teheran) is winnaar van de IBKA Sapio award (2022), mede-winnaar van de Emma Humphreys Memorial Prize (2019) en de Henry H. Zumach Freedom From Religious Fundamentalism award (2017).
FAUZIA ILYAS
Pakistaans mensenrechtenactiviste en geloofsafvallige.
Als open atheïst richtte Ilyas samen met haar man de Atheist & Agnostic Alliance Pakistan op. Maar na doodsbedreigingen van haar familie en een officiële aanklacht wegens blasfemie, wat in Pakistan tot de doodstraf kan resulteren, vluchtten ze en vroegen ze asiel aan in Nederland.
Fauzia Ilyas (°1989, Pakistan) groeide op in een religieus gezin in Pakistan. Na een gearrangeerd huwelijk op zestienjarige leeftijd en seksueel misbruik, begon ze het geloof in Allah in twijfel te trekken. Ze werd verstoten door haar toenmalige echtgenoot en kreeg geen enkele kans meer om haar dochter te zien. Ilyas is zowel te zien in Deeyah Khans Britse documentaire Islam's Non-Believers als in Dorothée Forma's Nederlandse documentaire Ongelovig – Vrijdenkers op de vlucht. In 2017 ontving ze de International Atheist of the Year Award.
BORIS VAN DER HAM
Voormalig Nederlands politicus, acteur en muzikant.
Van der Ham heeft momenteel verschillende bestuurlijke functies in het bedrijfsleven, de cultuur, de zorg, de media en het onderwijs. Zo was hij een tijd voorzitter van het Humanistisch Verbond in Nederland en is hij bestuurslid bij Humanists International. In zijn boek Nieuwe Vrijdenkers komen twaalf Nederlandse voormalige moslims aan het woord die zich hebben losgemaakt van de religie van hun ouders.
Boris van der Ham (°1973, Amsterdam) studeerde twee jaar geschiedenis aan de Hogeschool van Amsterdam, gevolgd door een theateropleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Vanaf zijn vijftiende was hij reeds actief bij de lokale D66-fractie en bij de Jonge Democraten. Tussen 2002 en 2012 was hij lid van de Tweede Kamer voor D66. Na zijn politieke tijd is hij naast bestuurder ook weer te zien op toneel en televisie als acteur en muzikant.
RAY MONK
Biograaf van Ludwig Wittgenstein, Bertrand Russel en J. Robert Oppenheimer.
Monk schreef met Ludwig Wittgenstein: The Duty of Genius de eerste biografie van Wittgenstein die zijn hele leven omvat. In wat door velen wordt erkend als misschien wel het beste boek over Wittgenstein tout court, geeft hij een glasheldere analyse van Wittgensteins werk en portretteert hij de Oostenrijks-Britse denker als een fascinerend en getormenteerd genie.
Ray Monk (°1957) was hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Southampton van 1992 tot 2018. Voor zijn Wittgenstein-biografie won hij twee boekenprijzen. Monk is vooral geïnteresseerd in de filosofie van de wiskunde, de geschiedenis van de analytische filosofie en de filosofische aspecten van biografisch schrijven.
JOHAN BRAECKMAN
Filosoof en evolutietheoriespecialist.
Braeckman verstaat als geen ander de kunst om het wetenschappelijk en filosofisch denken op een bevattelijke en onderhoudende manier onder de aandacht te brengen. Zijn specialisme is de evolutietheorie, en dan vooral de filosofische implicaties ervan.
Johan Braeckman (°1965, Wetteren) is sinds 1998 professor bij de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent. Daarnaast schrijft hij en geeft hij regelmatig lezingen over onderwerpen als kritisch denken, de evolutietheorie, bio-ethiek, wetenschap en religie. Naast tal van wetenschappelijke artikels publiceerde Johan Braeckman ook cd-boxen met hoorcolleges en boeken voor het brede publiek over onder andere kritisch denken, Darwin en andere markante figuren en ideeën uit de geschiedenis van de biologie.
DIRK VERHOFSTADT
Politiek filosoof en publicist. Kiest resoluut voor een seculiere en liberale samenleving.
Verhofstadt is een vurig liberaal en voorvechter van het individuele zelfbeschikkingsrecht van elke mens. Het eerder rechtse liberalisme is niet aan Dirk Verhofstadt besteed: het neoliberalisme en het libertarisme vindt hij aanfluitingen van het ware liberale gedachtegoed. Als publicist en opiniemaker is Verhofstadt wellicht het bekendst omwille van zijn radicale religiekritiek, die hij neerpende in boeken als In naam van God en Atheïsme als basis voor de moraal.
Dirk Verhofstadt (°1955, Dendermonde) is doctor in de moraalwetenschap en professor media en ethiek aan de Universiteit Gent. Hij schreef politiek filosofische boeken zoals Het menselijk liberalisme en Pleidooi voor individualisme. Recent oogstte Verhofstadt veel bijval met zijn boek over het levensverhaal van Ibe Leib Kartuz. Kleermaker in Auschwitz. In 2021 verscheen er een boek met een gelijkaardig opzet: Chef-kok in Auschwitz, over het wedervaren van Willy Van Paemel.
JAMIE BARTLETT
Brits journalist en auteur. Expert op het gebied van de digitale revolutie.
Bartlett is vooral bekend van zijn publicaties over het dark net, radicale bewegingen, en internet en democratie. In The People vs. Tech: How the Internet is Killing Democracy (and how We Save It) (2018), schrijft hij over de impact van technologie en de grote techgiganten op onze democratie. In juni 2022 verscheen zijn laatste boek The Missing Cryptoqueen, naar zijn gelijknamige podcast, over de verdwijning van Ruja Ignatova, oprichtster van de valse cryptomunt OneCoin.
Jamie Bartlett (Londen) studeerde aan de Universiteit van Oxford en de London School of Economics and Political Science. Sinds 2014 combineert hij zijn journalistieke werk voor onder andere The Spectator en The Daily Telegraph met het schrijven van boeken. Bovendien is hij ook onderzoeker aan de universiteit van Sussex als directeur van the Centre for the Analysis of Social Media.
ANGELO VERMEULEN
Beeldend kunstenaar, bioloog en ruimteonderzoeker. Werkt steeds op het snijvlak tussen kunst, wetenschap en technologie.
Angelo Vermeulen is verbonden aan de Technische Universiteit Delft waar hij werkt aan bio-geïnspireerde concepten voor interstellaire exploratie en doctoreert met een onderzoek naar ruimtekolonisatie. Meer specifiek focust hij op zelf-replicerende architectuur en biologische ‘life support systems’. Voor NASA gaf Vermeulen leiding aan de eerste Mars-simulatie in Hawaii.
Daarnaast is hij mede-oprichter van SEADS (Space Ecologies Art and Design), een cross-cultureel collectief van kunstenaars, ingenieurs en activisten. Dit platform doet artistiek onderzoek naar de ontwikkeling en vormgeving van architectuur en habitats in de ruimte. In 2019 en 2020 werd het SEADS-kunstproject Ēngines of Ēternity naar het internationaal ruimtestation gestuurd.
De afgelopen jaren was Angelo Vermeulen gastdocent aan verschillende universiteiten in Europa, de VS en Zuidoost-Azië.
BARBARA STOK
Stripmaker. Creëert graphic novels rond filosofische vragen en maatschappelijke thema’s.
Stok publiceerde eind 2021 haar nieuwste boek, De filosoof, de hond en de bruiloft, over Hipparchia, een van de eerste vrouwen in de filosofie. Het behaalde de bestseller top tien en werd genomineerd voor de Hypatiaprijs van de Society of Women in Philosophy.
Barbara Stok (°1970, Groningen) heeft reeds dertien boeken op haar naam staan en ontving de Stripschapprijs voor haar oeuvre. NRC noemt haar ‘één van de belangrijkste stripmakers van Nederland’ en ook The Times en The Guardian prijzen haar met lovende recensies.
PAUL VAN TONGEREN
Ethicus, filosoof en Nietzsche-kenner.
Van Tongeren is naast zijn boeken over Friedrich Nietzsche bekend om zijn publicaties over deugdethiek en levenskunst. Van april 2021 tot april 2023 zal hij de rol van Nederlandse Denker des Vaderlands vervullen. Deze eervolle ambassadeursfunctie is een initiatief van Stichting Maand van de Filosofie en wordt sinds 2011 elke twee jaar verleend aan een gerenommeerd denker.
Paul van Tongeren (°1950, Deventer) was hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen, Leiden en Leuven. Naast zijn academische werk houdt Van Tongeren zich al ruim twintig jaar intensief bezig met publieksfilosofie. Hij publiceerde meer dan tien populaire boeken op basis van zijn grootste interesses: de deugdethiek van Aristoteles en het nihilisme van Friedrich Nietzsche. In 2013 won hij met Leven is een kunst de Socratesbeker voor het urgentste en meest oorspronkelijke Nederlandstalige filosofieboek.
TOMAS SERRIEN
Muziekfilosoof, auteur en muzikant.
Tomas Serrien schrijft over muziek, maatschappij en filosofie. In 2017 debuteerde hij met Klank, waarin hij onderzoekt hoe we iets zinnigs kunnen zeggen over muzikale ervaringen. Sindsdien werkt Tomas aan diverse interdisciplinaire projecten rond muziekbeleving. In zijn nieuwste boek Hoor (2022) probeert hij te achterhalen waarom we het liefst luisteren naar geluiden die ons bekend in de oren klinken.
Tomas Serrien (°1992, Kontich) startte in 2010 met de opleiding wijsbegeerte aan de UGent, waar hij specialiseerde in muziekfilosofie. In 2015 won hij de Geert Grote Pen, een scriptieprijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige masterproef in de wijsbegeerte. Serrien is daarnaast ook drummer bij verschillende muziekgroepen. Hij speelt onder andere in de postpunkband Disorientations en in de indierockband Bat Eyes.
SJOERD BRUIL
Antwerps-Nederlandse gitarist.
Sjoerd Bruil (°1981) begon in 2004 als gitarist bij de band Sukilove. Sindsdien zijn er talrijke groepen gepasseerd (onder andere Broken Glass Heroes, Hitsville Drunks, Tjing Tjing, Kenji Minogue). Momenteel speelt hij bij Dez Mona, Gruppo Di Pawlowski, Millionaire, Maurits Pauwels & de Benelux Calypsos, Roosbeef en Arabnormal.
Met zijn eigen groep Black Cassette heeft hij twee albums uitgebracht waarvan de eerste, Black Cassette (2011), garagerock deconstrueert en de tweede, Circo (2014), verhakkelde funk en 80’ies-klanken door de blender haalt. In mei vorig jaar verscheen zijn eerste solo LP Cacator Cave Malum. Hiernaast heeft hij als componist gewerkt voor theater (Theater Zuidpool, Eisbär), film (Plan Bart), televisie (13 Geboden) en dans (WArd/waRD).
BRAM VERVLIET
Angstexpert. Doet al twintig jaar onderzoek naar de betekenis van angst.
Vervliet is hoofddocent psychologie aan de KU Leuven en schreef recent zijn eerste boek: Waarom we bang zijn. Hierin onderzoekt hij waar angst vandaag komt, hoe dit gevoel precies werkt en of we onze samenleving zo kunnen organiseren dat we minder bang hoeven te zijn.
Bram Vervliet (°1976, Leuven) werkte reeds aan de Universiteit van California en aan de Harvard Medical School in Boston.
THOMAS WINTERS
Maker van de chatbot ‘Torfsbot’ op Twitter. Laat computers moppen tappen.
Winters doctoreert in artificiële intelligentie aan de KU Leuven & FWO. Hij onderzoekt er of en hoe je computers creatieve taken kan laten uitvoeren. Meer specifiek focust hij zich op het genereren van humor met AI. Kan je een computer moppen laten tappen waar echte mensen mee moeten lachen? Winters bedacht zo de Torfsbot, een populaire Twitterbot die automatisch Rik Torfs leerde nadoen. Ook bouwt hij AI voor improtheater zoals de slideshowgenerator talkgenerator.com en het AI systeem van Improbotics Flanders waar acteurs samen met AI scènes improviseren. Hij werkte ook mee aan het RobBERT model, het state-of-the-art Nederlandstalige AI taalmodel. Zijn droom is een wereld waarin iedereen hun creativiteit kan verrijken met behulp van artificiële intelligentie.
Thomas Winters (°1994) volgde een master in de computerwetenschappen en een master in de artificiële intelligentie aan de KU Leuven.
GEOFFROY DE LAGASNERIE
Filosoof en socioloog. Een van de nieuwe sterren van het Franse intellectuele leven.
De Lagasnerie wordt aanzien als een van de belangrijkste Franse denkers van vandaag, onder meer bekend van La Dernière Leçon de Michel Foucault; Logique de la création en L’Art de la révolte over Snowden, Assange en Manning. Hij schreef talrijke artikels en boeken over sociale en politieke filosofie, cultuursociologie en het intellectuele leven, en heeft bijzonder veel interesse in het werk van Pierre Bourdieu en Michel Foucault. De Lagasnerie wordt vaak in een adem genoemd met Didier Eribon en Edouard Louis. Ze staan bekend als “The new French intellectuals”.
Geoffroy De Lagasenerie (°1981, Fontenay-aux-Roses) studeerde economie en sociale wetenschappen aan de École normale supérieure de Cachan en sociologie aan École des hautes études en sciences sociales. Hij is momenteel professor filosofie en humane wetenschappen aan de École nationale supérieure d’arts van Parijs-Cergy.
FRANK MEESTER
Publieksfilosoof, schrijver en musicus. Pleit voor een lichter leven waarin we niet steeds consequent hoeven te zijn.
Meester schreef reeds tal van boeken samen met onder andere zijn broer Maarten (bestseller Meester in de filosofie), Marli Huijer (Goudmijn van het denken. Filosofie in de beroepsprakijk) en met Stine Jensen (Hoe voed ik mijn ouders op). Hij schrijft ook voor Filosofie Magazine, Trouw en de Volkskrant. Daarnaast is hij de initiatiefnemer van de filosofische denktank Nieuw Licht. In april 2022 haalde hij de shortlist van de Socratesbeker met zijn nieuwste boek Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen.
Frank Meester (°1970, Amsterdam) studeerde filosofie en algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Van 2010 tot 2016 was hij assistent-lector Filosofie en Beroepspraktijk aan de Haagse Hogeschool.
LODE LAUWAERT
Techniekfilosoof. Focust op technologie vanuit een ethisch oogpunt.
Lode Lauwaert is professor techniekfilosofie aan de KU Leuven. Zijn onderzoek en onderwijs gaan over technologie en AI vanuit de domeinen ethiek, cultuurfilosofie en sociale filosofie.
In Wij, Robots. Een filosofische blik op technologie en artificiële intelligentie stelt hij fundamentele vragen over de impact van nieuwe en oude technologie. Het boek werd genomineerd voor de Socratesbeker en de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar. In 2023 verschijnt een documentaire gebaseerd op het boek.
Lode Lauwaert (°1981) studeerde psychologie en filosofie, en was gastonderzoeker aan de universiteiten van Wenen, Stellenbosch en Boston.
JURRIËN HAMER
Utrechtse filosoof en jurist. Breekt het vraagstuk rond de vrije wil terug open.
Hamer won in 2022 de Socratesbeker met zijn debuut Waarom schurken pech hebben en helden geluk, waarin hij de vrije wil ter discussie stelt.
Jurriën Hamer (°1988) promoveerde in 2007 aan de Universiteit Utrecht en deed onderzoek aan de London School of Economics. Hij publiceert in kranten zoals Trouw, de Volkskrant en De Correspondent en is medeoprichter van het filosofieblog Bij Nader Inzien.
FILIP BUEKENS
Taalfilosoof en logicus. Onverschrokken criticus van de psychoanalyse.
Buekens onderzoekt in zijn boek Freuds vergissing: de illusies van de psychoanalyse de wetenschappelijke status van de psychoanalyse. Zijn oordeel is hard: de psychoanalytische theorieën van Freud steunen volgens Buekens op pseudoverklaringen en kwamen tot stand door intellectueel zelfbedrog.
Filip Buekens doceert taalfilosofie en analytische filosofie aan de KU Leuven en aan de Universiteit van Tilburg. Hij publiceert over taalfilosofie, wetenschapsfilosofie en sociale ontologie en schreef enkele opmerkelijke boeken over waarheid. Zo verscheen in 2022 Inzicht en illusies over waarheid in tijden van post-truth en fake news. Filip Buekens verdedigt een op de analytische taalfilosofie, evolutiepsychologie en cognitiewetenschap gebaseerde minimalistische visie op waarheid.
THOMAS ROTTHIER
Pleitbezorger van het ecomodernisme.
Samen met bio-ingenieur Jan Deschoolmeester is filosoof Thomas Rotthier mede-oprichter van ecomodernisme.be en auteur van het boek De wereld red je niet met minder (2022). Rotthier focust op het toegankelijk maken van filosofie en de laatste jaren vooral met betrekking tot klimaat, energietransitie en de nieuwe milieubeweging ecomodernisme.be.
Thomas Rotthier (°1987, Beveren-Waas) studeerde filosofie aan de UGent. Na een carrière in het onderwijs ligt zijn focus momenteel volledig op het ecomodernisme.
JAN DESCHOOLMEESTER
Pleitbezorger van het ecomodernisme.
Jan Deschoolmeester is een bio-ingenieur, kernlid van denktank Liberales en een van de initiatiefnemers van ecomodernisme.be. Samen met Thomas Rotthier schreef hij hét manifest van het ecomodernisme in België: De wereld red je niet met minder. Hun doel is om met het ecomodernisme een alternatief te bieden voor de klassieke groene beweging. Een alternatief dat groei en technologisch-optimistisch vooruitgangsdenken omarmt en samenbrengt in een visie waarin welvaart en zorg voor het klimaat samenhoren.
Deschoolmeester (°1991, Gent) studeerde af als bio-ingenieur met een master in chemie en bioprocestechnologie aan de UGent.
