Met de fototentoonstelling Brand willen wij de strijd tegen censuur onder de aandacht brengen. Bekende en onbekende lezers laten zich fotograferen met een gecensureerd boek dat hen heeft beroerd, een boek waarvan ze hopen dat het opnieuw gelezen wordt.

Ahmet Altan is kritisch journalist en één van Turkijes meest gelezen schrijvers. In 2016 werd hij gearresteerd omdat hij de coup tegen president Erdogan zou gesteund hebben. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 
In die periode schreef hij het boek 'Ik zal de wereld nooit meer zien', over de politieke realiteit in Turkije, over de ontmenselijking die hij ondergaat achter tralies en over de kracht van verbeelding. Eerder dit jaar werd zijn straf door het Turkse Hof van Cassatie verminderd tot 15 jaar cel, voor het steunen van de Gülen-beweging. Ahmets broer en journalist, Mehmet Altan, werd wel vrijgesproken. 

Maar deze week keerde plots het tij! Op 4 november beval een Turkse rechtbank om Ahmet Altan onmiddellijk vrij te laten. Hij werd intussen herenigd met zijn levensgezellin.

 

Ahmet Altan is erelid van PEN Vlaanderen, dat dit jaar focust op vrijheid van meningsuiting in Turkije. Auteur Ellen Van Pelt leest enkele fragmenten voor uit ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’, een beklijvend werk dat aan de ribben kleeft.

EXPO BRAND

Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen (Heinrich Heine).

 

Op 10 mei 1933 kwam een horde nazi’s samen op de Bebelplatz in Berlijn om gehoor te geven aan de oproep van propagandaminister Joseph Goebbels. Alle boeken die niet pasten binnen het canon van de nazi’s werden op de brandstapel gegooid. Boeken van onder meer Heinrich Mann, Sigmund Freud, Erich Maria Remarque en Karl Marx gingen in vlammen op.

Censuur is van alle tijden. Ook nu worden auteurs nog steeds vervolgd, boeken nog steeds verbrand. Censuur druist in tegen de mensenrechten en dat kunnen wij niet aanvaarden.

60x90-Brand_Tom Lanoye_site.png

BRUGZAAL

Met introductie door 

Christophe Busch
om 17:10

 

Fragmenten uit het werk van Ahmet Altan
om 19:30